Hvad er indefrysnings­ordningen?­

Alle husstande har i perioden 1. november 2022 til 31. oktober 2023 haft mulighed for at tilmelde sig indefrysningsordningen og derved få indefrosset en del regningen for el, gas og fjernvarme over en fastsat prisgrænse. Indefrosset gæld bliver nu overdraget til staten.

Indefrysningsordningen er et frivilligt tilbud, som alle husstande har fået under energikrisen. Man har i perioden 1. november 2022 til 31. oktober 2023 haft mulighed for at tilmelde sig ordningen og derved få indefrosset en del regningen for el, gas og fjernvarme over en fastsat prisgrænse. Ordningen medfører, at det indefrosne beløb efter et års stand-still over en fireårig periode skal tilbagebetales.

Har du været tilmeldt indefrysningsordningen for el, har du frem til 31. oktober 2023 fået indefrosset den del af energiregningen, der overstiger grænsen for elprisen før tariffer, afgifter og moms på 0,8 kr. pr. kWh.

I foråret 2023 indgik et politisk flertal den såkaldte aftale om ”Serviceeftersyn og omlægning af indefrysningsordningen”. Aftalen er senere udmøntet i en ændring af relevant lovgivning, som nu dikterer at staten efter udgangen af indefrysningsåret skal overtage al den indefrossede gæld, og at staten fremover vil stå for at indkræve pengene. Som kunde vil du derfor modtage et brev fra din elhandler om denne overdragelse, og staten vil efterfølgende skrive til dig i forhold til selve gældsopkrævelsen.

Læs flere detaljer på borger.dk eller hos dit energiselskab.

Gasflamme

Krigen om Europas gasforsyning er den altoverskyggende årsag til de høje energipriser i 2022 og sætter fortsat sine spor i 2023. Men flere faktorer spiller ind, og perioden har været præget af både store prisstigninger og fald. Her giver vi dig svar...

Radiator

Alle danskere rammes af de stigende energipriser. Afhængig af dit forbrug, valg af opvarmningsform og dit valg af produkt fra din energihandler vil prisen variere. Vi har regnet på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og...

Energipris

Markedsprisen på el i Danmark har historisk set været blandt de laveste priser i Europa, mens vi har en af Europas højeste afgifter på el.

betaling af regning med kreditkort

Aconto er meget udbredt på energimarkedet. Læs om afregningsmetoden og alternativet, der er en bagudrettet afregning.

Vasketøj på tørresnor

Et mindre forbrug er den bedste måde til at spare på energien og gøre energiregningen mindre. Mange danskere har allerede energieffektive apparater, så det kan være svært at spare meget - men måske du har vaner, der kan blive bedre?

Opvaskemaskine

Fra 1. januar 2023 er nye tariffer for transport af el med til at belønne fleksible forbrugere og reducere behovet for nye investeringer i elnettet. Sammen med de svingende priser på selve strømmen skal de nye transporttariffer med større...

Frit elmarked

Som privat elforbruger har man i Danmark frit valg af elleverandør og markedet er præget af stor konkurrence. Ifølge forsyningstilsynets seneste opgørelse skifter 8 % af forbrugerne årligt elleverandør - også kaldet elhandler.

Penge

Det danske elmarked er præget af høj konkurrence, stor valgfrihed og generelt lave priser (uden afgifter). Du bestemmer selv, hvor du køber din strøm, og om du vil have fast eller variabel pris.

Søkabel

Strøm bliver importeret og eksporteret ligesom andre varer. Priserne bliver fastsat på en elbørs, hvor elproducenter og elhandlere fra flere lande melder ind.

Solceller og får

Elpriserne er steget, men det ændrer ikke ved, at vi skal have elektrificeret vores samfund. El er nemlig mere energieffektivt end fossile brændsler, og vejen til at vi når vores klimamål. Og mens elprisen er steget, så er prisen på gas steget endnu...