Energiens TopmødeEnergiens Topmøde 2017

Energiens Topmøde 2017

Løkke, Pind og Lilleholt duellerede på både drømme og konkrete energiplaner fra scenekanten på Energiens Topmøde, der havde danskernes gode liv som tema.

Hvad forestiller vi os i fremtiden? Hvad er det gode liv? Hvad drømmer vi om? Det var omdrejningspunktet på Energiens Topmøde 2017, hvor toppolitikere anført af statsministeren sammen med branchen debatterede energi, grøn omstilling, vækst – og det gode liv.

– Den danske energieksport udgør 12 procent af den samlede eksport. Det er europarekord, og det er flot. Og i Kina vender 1,4 milliarder mennesker blikket mod vores lille land for at finde energiløsningerne. Det kan vi og I være stolte af. Grønt er en god forretning. Det kan enhver se - og dog, sagde Lars Løkke Rasmussen med en lille hentydning til USA og Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Dansk Energis administrerende direktør Lars Aagaard havde slået drømmetemaet an ved at lade topmødet begynde med et gospelkor, der dukkede op blandt deltagerne med en version af John Lennons ”Imagine” akkompagneret af en dj. 

Aagaard selv udfoldede drømmen, som at give danskerne tid til det vigtige i livet, at kunne forbruge energi med god samvittighed og at kunne levere energi billigt og sikkert til danskerne. 

– Hvis de ting skal blive til virkelighed, skal vi have fjernet elafgiften, der giver danskerne forkerte incitamenter og bremser den grønne omstilling, lød opråbet til 11 milliarder kroner – et ønske, som energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ikke kunne imødekomme på stedet, selvom han deler ambitionen helt.

– Når vi mødes næste år håber jeg, at vi har en god og bred energiaftale. Men hvis jeg skal kunne fjerne elafgiften, har jeg brug for jeres hjælp i branchen til at synliggøre de mange fordele, der er ved det, sagde Lars Chr. Lilleholt, der sammen med Løkke udtrykte tillid til, at det vil lykkes at bygge bro mellem regeringens ønske om 50 procent vedvarende energi i 2030 og oppositionens ditto om 100 procent vedvarende elproduktion.

Flere penge til forskning
Drømmene om fremtiden var også i centrum for en lystig session med forskningsminister Søren Pind og partiformand Uffe Elbæk fra Alternativet, der jokede, grinte og krammede sig gennem en debat om, hvad målene for fremtiden egentlig er på energiområdet.

– Jeg drømmer om et liv med maksimal frihed – også energimæssigt for danskerne, sagde Søren Pind bl.a. med en anekdote om, at energi ”har frisat mennesker i en helt sindssyg grad” sammenlignet med tidligere tider.

– Og der kommer også flere penge til energiforskning, og der kommer flere penge til næste år end i år, sagde Pind.  

 – Min drøm går mere på det bæredygtige liv. På en dårlig dag er jeg alvorligt bekymret for hvad det her ender med, når klimaforskere kvitter deres arbejde i afmagt over, at politikere ikke handler på den viden de frembringer, sagde Uffe Elbæk.
 
Energiens Topmøde 2018 afholdes den 7. juni i Lokomotivværkstedet.